Pizza je bez nadsázky nejznámější jídlo na světě. Fenomén, který si okouzlil jak děti, tak starší generace. Pizza, stejně jako těstoviny, je typickým italským jídlem. Její historie sahá hluboko do minulosti. Chlebová placka, ze které se pizza vyvinula, se již pekla ve starověkém Řecku.
Pizza, jak ji známe dnes, se v Itálii začala péct někdy během 18. století, kdy v Itálii byla ve velké oblibě rajčata. Nejznámější pizza, byla upečena v 19. století v Neapoli na počest královny Margherity. Hlavním mottem této pizzy jsou barvy italské trikolory červená rajčatová polpa, bílá mozzarella a zelená čerstvá bazalka.
V dnešních dnech si pizzu můžete koupit jako mražený polotovar v supermarketu, zajít na ni do pizzerie, nebo koupit na rohu ve fastfoodu. My pro vás, ale máme připravený recept na skvělou domácí pizzu. Výhodou je, že si na ni můžete dát cokoliv, na co máte zrovna chuť.
Recept na domácí pizzu
Příprava pizzy se dělí na tři části – uhnětení těsta, ozdobení pizzy různými ingrediencemi a potom její upečení. Všechny části jsou stejně důležité a zasluhují vaši pozornost.
Co budete potřebovat na těsto, které se vždycky povede:
- 2 lžíce olivového oleje
- 220 ml vlažné vody
- 1 ks droždí
- špetka soli
- 400 g hladké mouky
- 0,1 l piva
- půl čajové lžičky cukru
Na ozdobení pizzy:
- 1 plechovka krájených rajčat v plechovce
- oregano
- čerstvá bazalka
- lžička cukru
- 50 g šunky
- 50 g tvrdého salámu
- 100 g strouhaného sýra mozzarella
- cokoliv dle chuti (olivy, cherry rajčátka, kozí rohy, kukuřice, žampiony, cibule…)
Jak budeme postupovat:
Do hluboké mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme olej, pivo, vlažnou vodu, cukr a navrch rozdrobíme droždí. Pořádně vše propracujeme do pevného těsta, přikryjeme mísu folií nebo alobalem a necháme v lednici kynout několik hodin, nejlépe do druhého dne.
V malém kastrůlku si rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme oregano, lžičku cukru a celou plechovku rajčat, provaříme a necháme odstát.
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Připravené těsto je na dvě pizzy, rozdělte ho tedy na poloviny a vyválíme je. Těsto položíme na plech, který je vystlaný pečícím papírem. Pizzu potřeme rajčatovou polpou a ozdobíme nakrájenou šunkou, tvrdý salámem a dalšími ingrediencemi, které máte na pizze rádi.
Nakonec vše posypeme strouhanou mozzarellou. Pečeme cca 15 minut v troubě předehřáté na cca 230 °C.