Všichni známe rizoto ze školních jídelen, které je v podstatě směsí vařené rýže, a z dušeného masa se zeleninou. I kdyby bylo celkem dobře ochucené a nebylo moc dusivé, přesto to není rizoto. Jen variace českého veřejného stravování na výborné italské risotto krémové konzistence a delikátní chuti. Pravé rizoto si můžete snadno připravit doma veřte: bude vám chutnat.
Většina českých domácností má v rodinných receptech i nějaký na rizoto. A pravděpodobně si ho tímto způsobem připravuje roky, aniž by tušila, že s rizotem to má společný jen název. Ingredience a způsob přípravy se mezi českým a italským rizotem se liší. Jak si uvařit rizoto, aby bylo jemné a krémové? Prozradíme vám to.
Z čeho se vaří rizoto
Jak už název napovídá, rizoto se vaří z rýže. Nepoužijeme ale parboiled nebo jinou dlouhozrnnou rýži, ale kulatozrnnou, například arborio, carnaroli nebo vialone nano. Tyto odrůdy rýže obsahují velké množství škrobu a absorbuje hodně tekutiny, takže jsou vhodné právě pro přípravu rizota nebo různých rýžových pudinků a kaší.
Dalšími surovinami pro přípravu rizota mohou být houby, maso a různé druhy zeleniny. K podlévání se používá vývar či víno (nejčastěji bílé), z koření jmenujme hlavně šafrán – šafránové rizoto je jedním z nejchutnějších italských pokrmů.
Jak se vaří rizoto
Základem pro přípravu rizota je na másle nebo olivovém oleji osmažená jemně nasekaná cibulka. Do ní se přidá syrová a nepropraná kulatozrnná rýže a osmaží se. Potom k ní přiléváme menší množství horkého masového vývaru (případně i bílého vína) a mícháme tak dlouho, dokud se tekutina částečně nevstřebá a částečně neodpaří. Pak se přilije další část vývaru nebo víno a vše se opakuje, dokud není rýže „al dente“. Je důležité pokrm stále míchat, ať se nepřipálí. V průběhu vaření můžete přidat další suroviny – houby, zeleninu, plody moře a další. Celý proces trvá asi 15 – 20 minut.
Na závěr se do rizota přidávají ingredience, které by dlouhým vařením trpěly (například čerstvá petrželová nať) a nastrouhaný parmazán, který dodává pokrmu specifickou chuť. Pokud chcete opravdu jemné rizoto, můžete do něj před podáváním vmíchat i dvě lžíce smetany na šlehání.