Oblíbené vdolky: Tradiční smažené jídlo

Vzhledem k tomu, že jsou vdolky smažené, jsou v současné době dietologů a výživových poradců tak trochu v ilegalitě, ale tento tradiční moučník prostě do rodinné kuchařky patří.

Představte si malé kulaté bochánky, osmažené dozlatova, potřené povidly a sypané nastrouhaným tvrdým tvarohem, to vše ozdobené kopečkem ušlehané smetany. Také se vám vybavilo dětství? Sice jsou vdolky opravdová kalorická bomba, jednou za čas je můžete dopřát sobě i rodině či přátelům.

Jak vylepšit bublaninu? 5 tipů, jak z ní udělat luxusní moučník

Recept na vdolky

Jak připravit těsto na vdolky? Připravte si oblíbený recept na ty nejlepší vdolky.

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky
  • 1/2 droždí
  • 65g cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60g másla
  • 1 vejce+1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • citrónová kůra z 1/2 citronu
  • olej/sádlo na smažení vdolků

Postup

  1. V misce rozetřete droždí s 1 lžičkou cukru, přidejte 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy si mezitím prosejte mouku se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce se žloutkem, rum, zbytek mléka a vychladlé rozpuštěné máslo.
  3. Vařečkou, rukama, případně pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí. To poprášíte moukou, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout cca 45 minut.
  4. Z vykynutého těsta vyválejte na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm.
  5. Pomocí hrnečku vykrojíte kolečka, přikryjete je utěrkou a necháte je ještě 20 minut kynout.
  6. Smažit se budou ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (lepší je sádlo, nepřepaluje se).
  7. Než dáte vdolek smažit do hrnce, udělejte do něj palcem důlek. Nejdříve vdolky osmažte v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočte a dosmažte dozlatova i z druhé strany.
  8. Usmažené vdolečky odložte na papírovou utěrku, abyste je zbavily přebytečného tuku na povrchu.
  9. Za to, že nejsou nasáklé tukem uvnitř těsta, může rum, který jste do něj přidaly.

Rychlá bábovka: Hrnkový recept který si zamilujete

Vychladlé vdolečky podávejte tak, je máte nejradši: s povidly, marmeládou, strouhaným tvarohem a šlehačkou nebo s kysanou smetanou.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *