Vzhledem k tomu, že jsou vdolky smažené, jsou v současné době dietologů a výživových poradců tak trochu v ilegalitě, ale tento tradiční moučník prostě do rodinné kuchařky patří.
Představte si malé kulaté bochánky, osmažené dozlatova, potřené povidly a sypané nastrouhaným tvrdým tvarohem, to vše ozdobené kopečkem ušlehané smetany. Také se vám vybavilo dětství? Sice jsou vdolky opravdová kalorická bomba, jednou za čas je můžete dopřát sobě i rodině či přátelům.
Jak vylepšit bublaninu? 5 tipů, jak z ní udělat luxusní moučník
Recept na vdolky
Jak připravit těsto na vdolky? Připravte si oblíbený recept na ty nejlepší vdolky.
Suroviny
- 500g polohrubé mouky
- 1/2 droždí
- 65g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 60g másla
- 1 vejce+1 žloutek
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- citrónová kůra z 1/2 citronu
- olej/sádlo na smažení vdolků
Postup
- V misce rozetřete droždí s 1 lžičkou cukru, přidejte 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy si mezitím prosejte mouku se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce se žloutkem, rum, zbytek mléka a vychladlé rozpuštěné máslo.
- Vařečkou, rukama, případně pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí. To poprášíte moukou, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout cca 45 minut.
- Z vykynutého těsta vyválejte na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm.
- Pomocí hrnečku vykrojíte kolečka, přikryjete je utěrkou a necháte je ještě 20 minut kynout.
- Smažit se budou ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (lepší je sádlo, nepřepaluje se).
- Než dáte vdolek smažit do hrnce, udělejte do něj palcem důlek. Nejdříve vdolky osmažte v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočte a dosmažte dozlatova i z druhé strany.
- Usmažené vdolečky odložte na papírovou utěrku, abyste je zbavily přebytečného tuku na povrchu.
- Za to, že nejsou nasáklé tukem uvnitř těsta, může rum, který jste do něj přidaly.
Rychlá bábovka: Hrnkový recept který si zamilujete
Vychladlé vdolečky podávejte tak, je máte nejradši: s povidly, marmeládou, strouhaným tvarohem a šlehačkou nebo s kysanou smetanou.