Recept na domácí tiramisu

I domácí tiramisu by mělo být připraveno z originálních ingrediencí, nikoliv z různých náhražek, jako je pomazánkové máslo či zakysaná smetana. A co jsou ty originální suroviny? Mascarpone, cukrářské piškoty (nejlépe italské pavesini nebo savoiardi) a poctivé dobré italské espresso.

Pokud nevlastníte kávovar, je samozřejmé, že můžete použít silnou kávu rozpustnou nebo tzv. turka, pokud jde o mascarpone, to byste ale neměli ničím nahrazovat, pokud chcete tiramisu autentické, tedy takové, jaké si pamatujete z dovolené v Itálii.

Domácí tiramisu jako z Itálie

Nejprve si tedy připravte všechny správné suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 200 ml espressa
  • 50 ml amaretta (může být rum nebo úplně vynechte)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 balení cukrářských piškotů  
  • kakaový prášek

Postup: 

Nejprve si připravte kávu, nechte ji vychladnout, přidejte amaretto a přelijte do hlubokého talíře. Žloutky s cukrem šlehejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Do směsi přidejte mascarpone a dál šlehejte, aby se obě hmoty dobře spojily. Zvlášť si ušlehejte šlehačku a tu po lžících zlehka vmíchejte do směsi. Výsledný krém by měl být pěkně nadýchaný.

Ideálně do hranaté misky nebo na menší hluboký plech začněte skládat jednotlivé vrstvy. Nejprve to budou piškoty namočené v kávě s amarettem, na ně přijde vrstva mascarpone, která by měla být vyšší, než je vrstva piškotová. Na směs opět skládejte namočené piškoty a překryjte další vrstvou mascarpone se šlehačkou. Pokud zbyde na třetí vrstvu, zopakujte. Poslední bude vždy mascarpone, které přes sítko nebo přes šablonu poprášíte kakaem. Před podáváním nechte alespoň tři hodiny v lednici vychladit.

Náš tip: Místo šlehačky můžete použít sníh z bílků, které by vám jinak zbyly. Důležité je docílit lehkého nadýchaného krému.

 

Doporučené články