Kdo by neznal krtkův dort. Hlavně u dětí je oblíbený především svým tvarem, a to díky horní kakaové vrstvě, která má připomínat krtinec. Vyzkoušejte ten nejlepší krtkův dort.
Samozřejmě se těší velké oblibě také u starších. Kakaový korpus, šlehačka a banán – to jsou hlavní ingredience lehkého a lahodného dortu, jímž opravdu nikoho neurazíte a za krátkou dobu si ho připravíte sami doma.
Připravte si nepečený dort s ovocem
Recept na krtkův dort
Suroviny na korpus
- 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 160 g polohrubé mouky
- 30 g kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 120 ml plnotučného mléka
Suroviny na náplň
- 3 oloupané banány
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 smetafixy
- 50 g moučkového cukru
- ½ tabulky čokolády na vaření
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a začneme s přípravou korpusu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu kokosem. Oddělíme si žloutky od bílků, ke žloutkům do mísy přidáme odvážený moučkový cukr a šleháme.
- Za stálého šlehání přidáme olej a rum. Poté prosejeme mouku, kterou smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
- Pomalu začneme vmíchávat do ušlehaných žloutků. Přilijeme mléko. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, který pak postupně a pomalu vmícháme do připravené směsi.
- Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v troubě cca po dobu 30 minut.
- Po upečení necháme korpus vychladnout. Poté si po obvodu, asi 2 cm od krajů, načrtneme kruh pomocí nože, a vnitřek kruhu vydlabeme až skoro ke dnu (dno se nesmí porušit).
- Vydlabané těsto dáme prozatím do mísy, nakonec z něho vytvoříme navrch dortu krtinec.
- Do mísy nalijeme smetanu ke šlehání, vsypeme smetafixy a vyšleháme pevnou šlehačku. Pozor, aby se šlehačka „nezdrcla“.
- Čokoládu na vaření si nastrouháme a přidáme společně s cukrem do šlehačky a smícháme.
- Banány rozkrojíme podélně a vložíme na dno korpusu. Následně vrstvíme šlehačku, tolik šlehačky, aby vznikl kopec.
- Navrch rozdrobíme vnitřek korpusu, který jsme vydlabali.