Příprava domácích palačinek

Je docela překvapivé, kolik mladých hospodyněk přiznává, že vlastně vůbec neumí připravit palačinky. Takové ty slaboučké a přesto vláčné, s lehce křupavým okrajem. Buď se jim povedou příliš silné nebo se trhají.

Přitom příprava palačinek není nijak složitá, když dodržíte správný postup. Odměnou vám budou palačinky přesně podle vaší vysněné představy a hlavně chvála všech strávníků. Vaše palačinky budou neodolatelné a všemi žádané.

Základem úspěchu je překvapivě pánev

Můžete mít sebelepší těsto a vypilovanou techniku otáčení palačinky ve vzduchu (což na kvalitu palačinky vůbec nemá vliv), bez správné pánve je vám to k ničemu. Nejlepší, nejtenčí, no prostě ty nejdokonalejší palačinky uděláte v nerezové pánvi. Pokud máte doma starou litinovou pánev, v té se taky dělají skvěle. Na hladké pánvi se totiž těsto krásně rozlije do tenka, což se vám na teflonové úplně nepovede. Aby se těsto k pánvi nepřipeklo, je nutné mít ji dostatečně zahřátou. Pak už v úspěchu nic nebrání.

Správné těsto na palačinky

Když je těsto na palačinky moc husté, špatně se rozlije po pánvi. Když je moc řídké, palačinky se trhají. Jak udělat těsto “tak akorát”?

Suroviny:

  • 700 ml mléka
  • 2 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Řada kuchařek používá mouku hladkou, já mám radši polohrubou. Tajemství dokonalých palačinek není ani ve větším množství vajec – dvě opravdu stačí. Co do palačinkového těsta nepatří, je cukr. Za prvé se kvůli cukru může těsto připalovat k pánvi, za druhé neslazené palačinky můžete servírovat na sladko i na slano. V marmeládě, v nugetě i v tvarohové či jiné náplni bývá obvykle cukru dost na to, aby se nemusel přidávat do těsta.

Ze všech ingrediencí vymíchejte hladké těsto. Můžete metličkou nebo šlehačem, jak je libo. Z hotového hladkého těstíčka pečte po obou stranách v dobře vyhřáté a máslem vytřené pánvi tenké palačinky. Těsta by ale mělo být tolik, aby pokrylo celou pánev a netvořilo dírky.

Doporučené články