Brownies je hříšně dobrý čokoládový moučník původem z Ameriky. Jeho název se odvozuje z jeho typické barvy – hnědé (anglicky brown). Brownies se připravuje z třeného těsta, v němž jsou hlavními ingrediencemi mouka, čokoláda a cukr. Můžete do něj přidat ořechy, rozinky nebo jiné sušené ovoce (v původním receptu, který vznikl v roce 1893 v Chicagu byla použit meruňkový džem a ořechy), ale výborný je i ve své základní verzi.
Brownies se peče na plechu jako naše lité buchty, jeho struktura je krásně vláčná. Po upečení se potírá čokoládovou polevou a krájí se na menší čtverce. My vám dnes přinášíme originální americký recept na brownies, skvělý moučník po dobrém nedělním obědě, nebo k odpolední kávě.
Recept na brownies
Na tento americký čokoládová moučník si připravte tyto suroviny:
- 100 g másla
- 120 g hladké mouky
- 4 vejce
- 240 g cukru krupice
- půl pytlíku prášku do pečiva
- 1 tabulka čokolády na vaření
- 30 g kakaa
Na polevu:
- 20 ml mléka
- 50 g másla
- 1 tabulka čokolády na vaření
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Máslo s čokoládou si rozehřejeme ve vodní lázní tak, aby se obě ingredience spojily. Necháme čokoládu vychladnout. V míse si vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do vajec přiléváme vychlazenou čokoládu a pomalu šleháme. Zvlášť v míse si smícháme sypké suroviny: prosejeme mouku, přidáme prosáté kakao a kypřící prášek. K sypkým surovinám přilijeme tekutou směs z vajíček a čokolády a pořádně promícháme.
Vymažeme a moukou vysypeme plech (nebo můžeme použít pečící papír). Těsto nalijeme na plech a pomocí stěrky ho vyrovnáme. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Připravíme si čokoládovou polevu tak, že do vodní lázně nalámeme tabulku čokolády, přidáme máslo a mléko a necháme rozehřát. Rozehřátou polevou potřeme brownies a necháme ztuhnout. Poté brownies rozkrájíme na kostky a podáváme. Výborný je servírovaný se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.