Snad každý ví, že červená řepa je velice zdravá a pro organismus prospěšná. Řepa má detoxikační účinky, zlepšuje činnost mozku a má pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Obsahuje vitamín B a C, provitamín A – karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, zinek, kyselinu listovou, cenné stopové prvky cesium, rubidium a jiné další důležité nutrienty. Taková zelenina by neměla chybět v jídelníčku po celý rok nikomu z nás.
Jako nejlepší uskladnění a příprava ke konzumaci se nabízí naložit si červenou řepu do sladkokyselého nálevu, abyste ji měli stále po ruce. Využít ji můžete místo salátu k obědu, případně na přípravu dalších skvělých jídel. Bohužel, někteří bojují se vzpomínkami na školní jídelnu a nakládané červené řepě se vyhýbají.
TIP: Jak grilovat zeleninu, aby neztratila svou chuť
Recept na nakládanou červenou řepu
Zkuste si s námi řepu připravit tak, aby byla opravdu chutná.
Suroviny na nálev
- 1 l octa
- 2 l vody
- 12 g fenyklu
- 12 g kmínu
- 8 g anýzu
- 45 dkg cukru krupice
- 10 dkg soli
- 8 kg červené řepy
- zavařovací sklenice
Postup
- V první řadě si připravíte nálev. Veškeré ingredience na něj vařte v hrnci přibližně 5 minut a nechte odstát i s kořením, nejlépe do druhého dne, aby se uvolnily chutě koření. Peď přijde řada na řepu.
- Tu si umyjeme a dejte ji ve slupce vařit. Vaří se přibližně 40 až 60 minut, podle toho jak velkou řepu máte. Dejte si pozor aby zelenina nebyla rozvařená.
- Po uvaření řepu spaříte studenou vodou a oloupete. Krájet ji můžete na kostičky,plátky či hranolky, rozhodnutí je zcela na vás.
- Nakrájenou řepu rozdělte do připravených sklenic.
- Připravené sklenice zalijte nálevem, který nejprve přecedíte a tím ho zbavíte veškerého koření.
- Sklenice pořádně uzavřete a sterilizujte při teplotě 80 stupňů přibližně 20 minut.
- Po uplynutí doby sklenice vyndejte, otočte víčkem dolů, aby se nám ještě ztáhly a nechte vychladnout.