Jistě znáte caesar salát a asi jste ho už také ochutnali. Ale byl to opravdu caesar salát připravený podle originálního receptu? Jestli vám ho podávali s kuřecím masem, slaninou nebo jiným masem, není to tradiční caesar salát, ale některá z jeho upravených verzí.
Tento salát si v nouzi nejvyšší vymyslel italský kuchař Caesar Cardini, když potřeboval uspokojit návštěvníky svého hotelu poté, co mu ti stávající téměř vyjedli spíž. Experimentoval, smíchal vše, co mu zbylo a výsledek byl tak výborný, že se brzy dostal na stálý jídelníček.
Recept na pravý caesar salát
Protože jde o salát , jehož příprava byla původně ze zbytků spíže v italské kuchyni, budete potřebovat suroviny, které možná tak často nekupujete. Ale seženete je naprosto pohodlně ve větších marketech.
Suroviny:
- 1 větší římský salát (asi 600 – 800 g)
- hobliny z parmazánu na ozdobení při podávání
na zálivku:
- 100 g majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 i více ančoviček (podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- 10 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička kapar naložených v soli (nemusí být, pokud je jinak nepoužíváte)
na krutony:
- 4 plátky bílého toustového chleba
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Nejprve si připravte krutony. Rozpusťte máslo a olivový olej a do tuku přidejte nastrouhaný česnek. Chleba nakrájejte na kostky, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem a přelijte touto směsí dochucenou trochou soli. Pečte asi 8 – 10 minut při teplotě 200 °C.. Krutony by měly být zlatohnědé a křupavé.
Než krutony úplně vychladnou, připravte si zálivku. Česnek nastrouhejte na jemném struhadle nebo utřete se špetkou soli na pastu. Ančovičky nakrájejte najemno a smíchejte je s česnekem, majonézou, hořčicí, strouhaným parmazánem, citronovou šťávou, případně i kaparami. Podle potřeby přidejte až 3 lžíce studené vody a promíchejte.
Příprava salátu:
Salát opláchněte pod vodou a vysušte. Potom ho zbavte tuhého středu a listy natrhejte na kousky v velikosti sousta. V míse potom salát smíchejte s dresinkem tak, aby byly všechny listy zálivkou hezky obalené. Potom salát ozdobte hoblinkami parmazánu a posypte krutony z bílého chleba.