Taky patříte k těm, kdo jako první z grilu berou rozpečený hermelín? A kdo se celou zimu těší na to, až s prvními teplými dny zase rozpálí gril a ugriluje si svůj oblíbený sýr? Tak nečekejte do jara a připravte si hermelín pečený v troubě.
Recept na hermelín v troubě
V troubě se hermelín peče zabalený v alobale stejně, jako když ho grilujete. Takže si ustřihněte čtverec alobalu dost velký, abyste si sýr mohli zabalit (klidně ho zabalte do dvou vrstev, stejně se krásně rozpeče). Než sýr zabalíte, přidejte k němu všechna ochucovadla, s nimiž ho budete péct – koření, bylinky, zeleninu i slaninu nebo šunku. To už záleží jen na vaší chuti a kreativitě.
Připravený hermelín si dáte na plech a pečete v troubě vyhřáté na 180° C asi deset minut. V půlce pečení sýr klidně obraťte, pokud máte i vrchní ohřev, není to úplně nutné.
TIP: Sýrová roláda z plátkového sýra
Oblíbené varianty pečeného hermelínu
Většinou bohatě postačí obalit si sýr ve směsi grilovacího koření, které máte rádi. Třeba v té, co je přímo na grilované sýry. Zvlášť, když použijete už ochucený camembert (s e zeleným pepřem, s chilli, apod) není už nutné ni přidávat. Jestli ale chcete zkusit něco nového, zkuste:
- hermelín s cibulí a slaninou – cibuli nakrájíte na půlkolečka, část pokladete na alobal, přidáte plátky anglické slaniny, okořeněný hermelín, opět slaninu končíte cibulí.
- hermelín se šunkou – sýr zabalíte do většího plátku šunky (nebo do dvou menších) a dáte péct.
- hermelín a paprikou a cibulí – polovinu nakrájené cibule a papriky (nejlépe masité červené, ale může být i jiná) dejte na alobal, položte sýr a zasypte zbytkem zeleniny.
- hermelín s ovocným přelivem – sýr upečete klasicky jen s kořením, podávat ho ale budete se zavařeninou. Nejčastěji se podávají brusinky, ale mohou to být jahody, borůvky, rybíz, prostě cokoliv, co vám chutná. Luxusní pečený hermelín je s přelivem připraveným z čerstvých fíků nakrájených a smíchaných s trochou medu.