Určitě jste o něm slyšeli i vy. Přerušovaný půst (intermittent fasting) je stravovacím hitem několika posledních let. Proč je tak oblíbený po celém světě a jaká pozitiva s sebou přináší? A co vlastně ten přerušovaný půst přesně je?
Nejprve se pojďme podívat trochu do historie stravovacích zvyků. Kdysi dávno, kdy ještě neměli lidé ledničky, mrazáky a další vymoženosti na uchování potravy, jedli, kdy měli co. Na období hladu či polonasycení byli zvyklí. Půst se tradičně držel (a drží) i z náboženských důvodů. A řada z nás si dopřeje alespoň dvakrát do roka půst očistný, kdy pije jen vodu, ovocné a zeleninové šťávy a tím detoxikuje tělo. Půst tedy není pro tělo nic nezvyklého a nebezpečného. Naopak, díky němu můžete zhubnout a upravit si zdraví.
Přerušovaný půst
Když tělu nějaký čas nedopřejete potravu, musí sáhnout do svých rezerv. Těmi rezervami je tuk. Jak to vypadá v praxi? Když se najíte, tělo začne do krve vyplavovat inzulin a díky němu organismus začne spalovat cukry z přijaté potravy. Když spálí všechny cukry a vy mu nedopřejete další potravu, začne spalovat i uložené tuky. Proto je důležitá ta delší pauza mezi jídly.
Model 5 + 2
Přerušovaný půst můžete držet tak, že pět dní jíte normálně, jak jste zvyklí, a dva dny si omezíte příjem energie na cca 500 – 600 kcal denně. Například si nastavíte stravovací plán, kdy si ve středu a v neděli dáte jen dvě lehká jídla denně po 250 až 300 kcal.
Model 14/10 nebo 16/8
Mnohem častěji se ale setkáte s přerušovaným půstem, kdy v průběhu dne máte jen osmi nebo desetihodinové okno, v němž můžete jíst, a zbytek dne nejíte. V tomto modelu jíte například naposledy v sedm hodin večer a první denní jídlo pak následuje až v 11.00 (v případě modelu 16/8) nebo v 9.00 (model 14/10). Druhým pravidlem přerušovaného půstu je, že jíte dvě hlavní jídla a maximálně jednu malou svačinku. Energetická hodnota celodenní stravy by měla odpovídat vašemu výdeji, aby tělo nezačalo ukládat “zásoby”.