Americký hamburger není český karbanátek. Zatímco do karbanátků přidáváme vejce, koření a housku, hamburger je čisté maso. V originálním americkém podání jde o čisté hovězí maso. Připravit pravý americký hamburger není vůbec složité.
Hamburgery si sice můžete připravit i na plechu v troubě, přesto úplně nejlepší uděláte na rozpáleném grilu. Hamburgery z grilu jsou voňavé a šťavnaté a mají dokonalou chuť. Jestli chcete být letos mistry grilovací sezóny a vytáhnout se skvělými hamburgery, připravte si je podle následujícího receptu.
Recept na pravý americký hamburger
Hovězí maso na hamburger by mělo být vyzrálé a prorostlé, asi s 20% tuku. Použijte klidně přední, aby byl hamburger dostatečně šťavnatý. Maso si semelte nejlépe sami, tak aspoň víte, jaké maso na hamburgery použijete.
Suroviny na 4 hamburgery:
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř podle chuti
- 4 hamburgerové bulky
Postup:
Do mletého masa přidejte sůl a pepř a dobře do něj přísady zapracujte. Potom si z něj připravte 4 placky o něco větší, než jsou bulky, protože se na grilu trochu spečou. Uprostřed hamburgerů udělejte ďolíček a nechte je chvilku odležet.
Mřížku grilu si potřete olejem. Na rozpálený gril položte hamburgery a grilujeme z každé strany asi 5 – 6 minut. Po této době by měly být tak akorát, tedy “medium”.
Jak podávat hamburgery
Hamburgery se podávají v rozpůlené bulce, kterou jste předtím mázli máslem a na grilu lehce opekli naříznutou stranu. Nejčastěji se hamburger podává s kečupem, BBQ omáčkou (můžete přidat I hořčici), a se zeleninou – rajče, kousek ledového salátu, plátek kyselé okurky. Pokud chcete připravit cheeseburger, na horký hamburger položte plátek pravého žlutého čedaru a dozdobte podle chuti.
Náš tip: Podávejte hamburger s plátkem opečené slaniny a s karamelizovanou cibulkou.