Palačinky jsou oblíbené mezi dětmi i mezi dospělými. Dají se připravit na sladko i na slano a dokonce se dají připravit zdravěji, takže si je můžete dopřát i v dietním režimu. Dají se připravit bez bílé mouky, bez vajec i bez kravského mléka. Palačinky si můžete připravit ryze veganské a přesto budou výborné.
Základní palačinkové těsto se připravuje z bílé pšeničné mouky, vajec a mléka. Pokud ale potřebujete bezlepkovou variantu, můžete použít mouku jinou, třeba pohankovou, jáhlovou, z quinoy, rýžovou, případně luštěninovou (čočka, hrách a podobně). Luštěninové mouky jsou vhodné i v případě, kdy chcete připravit palačinky veganské, bez živočišných produktů.
Tipy na zdravé palačinky
Ke zdravější variantě palačinek se uchylujeme především ve chvíli, kdy chceme v jídelníčku omezit uhlohydráty, případně pokud se potřebujeme vyhnout lepku. V takovém případě si můžeme připravit palačinky s vyšším obsahem bílkovin.
Palačinky z mascarpone
2 vejce, 80 g mascarpone, 20 g smetany ke šlehání 33% a špetku soli umíchejte a hladké těsto a pečte obvyklým způsobem. Ozdobte je drobným lesním ovocem a doslaďte javorovým, agávovým nebo třeba čekankovým sirupem.
Proteinové palačinky
Sportovci si velmi často dělávají k snídaní palačinky z práškového proteinu. Můžete použít jakýkoliv máte po ruce, klidně i ochucený. Rozmíchejte 1 vejce, 30 g práškového proteinu a asi 50 ml vody na hladké těsto a z něj si upečte palačinku. Dopřejte si ji nejlépe s dochuceným měkkým tvarohem a s ovocem.
Palačinky z červené čočky
Překvapivě chutné veganské palačinky připravíte z červené čočky. 1 hrnek čočky zalijete stejným množstvím vody a necháte asi 3 hodiny namáčet (ideálně přes noc). Ráno čočku rozmixujete do hladka a z připraveného těsta smažte palačinky obvyklým způsobem. Tyto palačinky chutnají skvěle v sladké i ve slané variantě.