Jestli při vyřčení slov rýžový nákyp vzpomenete na školní jídelnu, kde vám obvykle na talíři buď přistálo dusivé cosi, co se dalo sníst jen přelité šťávou z kompotu, nebo naopak hromádka rýžové kaše ozdobená 1 – 2 švestkami, asi neuvěříte. Ve skutečnosti je ale rýžový nákyp opravdová lahůdka, kterou můžete podat jako lehký odpolední dezert i jako samostatné jídlo, třeba jako oběd dětem. Pochutnají si ale i dospělí, uvidíte.
Aby byl rýžový nákyp opravdu chutný, je třeba dodržet postup přípravy a nešetřit na mléku a vejcích. Jen díky nim bude nadýchaný a přitom vláčný a jemný. a protože mám na rýžový nákyp osvědčený rodinný recept, podělím se dnes s vámi právě o něj.
Sváteční dvoubarevný rýžový nákyp
Základem každého rýžového nákypu je rýžová kaše. Tu uvaříte snadno (i v tlakovém hrnci) z kulatozrnné rýže a mléka (na litr mléka cca 2 hrnky rýže). Uvařenou kaši zjemníte 120 g másla a necháte úplně vystydnout.
Zatím si připravíte vše ostatní:
- 1 meruňkový kompot
- 6 – 8 vajec (podle velikosti i podle chuti)
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 – 3 lžíce kakaa
- ½ hrnku sekaných vlašských ořechů
- hrst rozinek
Oddělíte si žloutky od bílků. Do žloutků přidáte polovinu moučkového cukru a celý vanilkový cukr. Šlehačem mícháte tak dlouho, dokud žloutky nezbělají a nenabydou. Do připravené žloutkové smesi přidáte rýži a promícháte. Z bílků, druhé poloviny cukru a špetky soli vyšleháte tuhý sníh. Polovinu sněhu lehce mícháte do rýže, zbytek si zatím odložíte stranou.
V této chvíli rozdělíte rýžovou směs na dvě poloviny – do jedné přidáte rozinky do druhé kakao a ořechy. Nádobu na nákyp (zapékací mísa, pekáč, apod.) si vymažete máslem a vrstvíte:
- kakaová rýžová směs
- okapané kompotované meruňky
- světlá rýžová hmota
- Sníh z bílků, který při pečení vytvoří zlatavou kůrku (můžete vynechat a všechen sníh zamíchat do rýže)
Nákyp pečte nejlépe v páře nebo ve vodní lázni po dobu cca 50 – 60 minut při teplotě přibližně 170 °C.