Příprava čočkové polévky se od ostatních tradičních polévek trochu liší. Nemusíme na másle smažit zeleninu, nepotřebujeme vývar z masa či kostí (ale pokud je k dispozici vývar z uzeného, dodá polévce skvělou chuť). Základem této polévky je doměkka uvařená čočka a správně vybraný poměr ostatních ingrediencí. Skvělá může být podávaná jak k obědu, tak i k večeři jako samostatné jídlo s kouskem pečiva.
Čočková polévka může mít mnoho verzí – veganská, vegetariánská, dokonce se můžeme setkat s receptem na čočkovou polévku po indicku (dhal), která je plná voňavého orientálního koření. My si dnes uděláme naší oblíbenou českou verzi, kde nesmí chybět uzené, brambory a česnek s majoránkou. Někdo místo uzeného masa přidává párek, ale tato verze není tak chutná, jako z uzeného vývaru. V některých receptech se můžeme setkat také s rozšlehanými vejci, my tuto ingredienci vynecháme.
Tradiční česká čočková polévka
Jaké suroviny budeme potřebovat:
- 150 g čočky
- 1 větší mrkev
- 3 velké brambory
- 1 cibule
- 250g uzeného masa (krkovice, uzená žebra, bok)
- sůl
- 2 stroužky česneku
- majoránka podle chuti
- celý pepř
- nové koření
- lžíce octa
Jak budeme postupovat:
Nejdříve si připravíme vývar z uzeného- uzené maso vaříme společně s oloupanou cibulí, s kuličkami celého pepře a nového koření. Poté vývar přecedíme, cibuli pokrájíme na malé kousíčky a maso necháme vychladnout. Cibuli vrátíme zpět do vývaru, přidáme čočku a vaříme. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a hned je přidáme k čočce. Čočku společně s bramborami vaříme do změknutí, ale čočka by se neměla rozvařit. Oškrábeme mrkev a nastrouháme na hrubém struhadle (může být i nakrájená, ale my máme radši strouhanou). Oloupeme si česnek a prolisujeme ho, nakrájíme si uzené maso. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájené maso, prolisovaný česnek a dochutíme solí, pepřem, octem a majoránkou. Jestli chcete mít polévku hustější, zahustěte ji světlou jíškou připravenou ze lžíce másla a lžíce mouky.