Zdravý životní styl je v poslední době hodně skloňované slovní spojení. Zvlášť před létem, kdy se všichni snaží shodit svá zimní kila a dostat se zpět do formy, aby v plavkách vypadali dobře. Jedním ze způsobů, jak zhubnout a cítit se lépe, je změna jídelníčku. Zařaďte do něj více zeleniny a bílkovin. Skvělá je například cuketa.
Cuketu můžeme připravit na slano i na sladko. Je skvělá do moučníků, můžeme zapéct, grilovat, dusit nebo ji připravit jako přílohu. Z cukety se dají pomocí speciálního strojku připravit špagety a se správně dochucenou omáčkou je úžasná.
Cuketa je nízkokalorická, má velmi malý obsah sacharidů a mnoho vody (až 90 %). Je také bohatá na vitamíny, především vitamín C, B2 a B6. Je také skvělým zdrojem manganu a draslíku.
Cuketové placky – recept
Pokud máte doma cuketu větších rozměrů, připravte si z ní zdravé cuketové placky. Připomínají naše tradiční bramboráky a chutí jsou opravdu srovnatelné, jsou jen o dost zdravější.
Co budete potřebovat:
- 400 g cukety
- 2 vejce
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- špetka majoránky
- lžíce oleje
Jak budete postupovat
200 g cukety si nastrouhejte na hrubém struhadle a 200 g na jemném. Přidejte půl lžičky soli a nechte cuketu půl hodiny odpočinout (vypotit). Poté slijte z cukety vodu, přidejte všechny ostatní suroviny: celozrnnou mouku, vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku a pepř a vše promíchejte. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka, pokud naopak příliš řídké, nasypejte ještě trošku mouky. Na pánvičku dejte lžíci rostlinného oleje a nechte rozpálit. Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto z mísy. Dejte několik hromádek těsta na pánev v dostatečné vzdálenosti od sebe a rozplácněte je na placky. Smažte z obou stran delší dobu, cuketa se dozlatova díky velkému obsahu vody opéká déle. Podávejte samostatně jako chuťovku nebo jako přílohu, například k masové směsi.