Bramborové placky neboli lokše mají v našich zemích dlouhou historii, jejich původ sahá pravděpodobně až do 18. století. Bylo to typické jídlo pro chudinu – jídlo z pár surovin, které zasytí a je časově nenáročné.
Bramborové placky jsou skvělé nasladko, naslano nebo jako příloha k masu a zelí. My vám přinášíme tip na večeři, kterou po vyzkoušení jistě zařadíte do svého jídelníčku.
Těsto si placky můžeme zjednodušit: pokud máte doma zbytek bramborové kaše od oběda, stačí přidat jedno vejce a trochu mouky a bramborové placky máte za chvilku hotové. Ale my pro vás máme recept, podle něhož si připravíte těsto na placky od samotného začátku.
Recept na bramborové placky
Co si musíte připravit na těsto?
- 500 g brambor
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- mouka na podsypání
- špetka soli
- 2 lžíce oleje na smažení
Jak budeme postupovat:
Omyté brambory se slupkou přivedeme k varu. Brambory uvaříme doměkka, po uvaření je trochu zchladíme a oloupeme. Poté buď oloupané brambory nastrouháme najemno nebo rozmačkáme lisem na brambory. Do takto rozmělněných brambor přidáme vajíčko, sůl a hladkou mouku. Z těchto ingrediencí zpracujeme těsto tak, aby se příliš nelepilo a ani nebylo příliš tuhé. Podle potřeby přidejte mouku, bramborové těsto má tendenci řídnout. Důležité je, aby bylo dobře propracované a drželo pohromadě.
Kus těsta si rozválíme na pomoučeném vále placku silnou asi ½ – 1 cm a z ní vykrájíme kruhové placky. Nebo si můžeme těsto rozdělit lžící na několik malých částí a vyválet jednotlivě každou z nich.
Na pánvi si necháme rozpálit tuk a placky smažíme z obou stran do zlatova. Placky jsou výborné na sladko podávané s marmeládou či ochucenou zakysanou smetanou, případně jen posypané cukrem smíchaným s mákem. Nebo si je můžete servírovat naslano, jen tak maštěné máslem a doplněné zeleninovým salátem, výborné jsou také se sýrem Cottage a bylinkami.