Cheesecake zná skoro každý, ale víte, že jeho původ je až ve starověkém Řecku? Až za opravdu dlouhou dobu přivezli tento oblíbený tvarohový dezert přistěhovalci do Ameriky, kde ho Američané přijali za svůj národní pokrm. Původní varianta byla pečená, nyní se setkáváme s verzi jak pečenou, tak i nepečenou. My pro vás máme připravenou verzi pečenou.
Z čeho se cheesecake skládá
Základní tělo cheesecaku se skládá ze dvou vrstev. Spodní část je korpus ze sušenek a másla. Vrchní vrstva je tvarohová – v původním receptu se používá americký sýr Philadelphia, který seženete skoro v každém marketu. Variantou může být i klasický tvaroh nebo mascarpone. Jako takzvanou třešničku na dortu můžeme přidat vrstvu třetí, a to právě ovoce, strouhanou čokoládu, drcené ořechy nebo nějakou polevu (ovocnou, karamelovou, apod).
Co potřebujeme na přípravu
Na korpus:
- 85 g másla
- 220 g sušenek (nejlepší jsou máslové, můžeme použít také sušenky Lotus nebo Bebe)
Na krém:
- 2 vejce
- 200 g cukru moučka
- 500 g tvarohu
- 250 g sýru (Philadelphia, Mascarpone, Ricotta nebo Gervais)
- citronová kůra, případně šťáva z půlky citronu
Postup:
Nejprve si nadrtíme v mixéru sušenky, které smícháme s rozpuštěným máslem. Formu vyložíme pečícím papírem. Připravenou směs přendáme do formy a natlačíme rovnoměrně na pečící papír. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.
Tvaroh, vejce a sýr (vše má pokojovou teplotu) vyšleháme s cukrem a přidáme citronovou kůru. Nešleháme moc, abychom neměli v krému hodně vzduchu. Na trochu vychladlý korpus naneseme tvarohovou vrstvu a dáme péct na dalších cca 30 minut. Během pečení se nesmí otevírat trouba!
Po půl hodině cheesecake zkontrolujeme: na okrajích by měl být tuhý a uprostřed „nedopečený, tak je to v pořádku. Tvarohový koláč necháme vystydnout, a poté dáme uležet na pár hodin do lednice. Vychlazený dort můžeme ozdobit nebo sníst jen tak.