Možná jste se i vy v těchto týdnech rozhodli upéct si pečivo raději doma. Výhodou domácího chleba je to, že je téměř vždy po ruce, víte, co jste do něj dali a navíc je krásně křupavý na povrchu a vláčný uvnitř. Jestli máte domácí pekárnu, hurá do toho. A pokud ne, domácí chléb se dá upéct i na plechu.
Pro celozrnný chléb je dobrý zvolit speciální program na pečení celozrnného chleba, protože má jinou strukturu než například francouzský. Ten kdo peče stále na základní program, může být výsledkem trochu zklamaný.
Suroviny na celozrnný chléb
Nejprve si k pekárně připravte všechny potřebné suroviny:
- 500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe)
- 350 ml vody nebo mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička chlebového koření nebo jen kmínu
- ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného droždí
Jak péct chleba v domácí pekárně
Do nádoby pekárny se nejprve dávají suroviny tekuté, potom mouka, sůl, cukr a koření. Až na závr nasypete nebo rozdrobíte droždí, pekárnu zavřete a nastavíte vhodný program. V tomto případě program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti – střední nebo vysoký. Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.
Pekárnu zapněte a pak už jen čekejte, až bude dobrota hotová. Asi po 10 minutách se ozve signál, po němž můžete do těsta přidat různá semínka či nasekané ořechy. Výsledný chléb bude ještě o úroveň lepší.
Když nemáte domácí pekárnu
DOmácí chléb si můžete upéct i v troubě, je to jen o dost složitější. Těsto si musíte uhníst robotem nebo rukama a dát kynout do tepla nejméně na hodinu. Pak si vytvoříte bochníček, dáte ho na pomoučený plech a necháte ještě cca 40 minut kynout. Potom pečete v toubě při 170 °C. Že je hotový, zjistíte špejlí píchnutou do středu bochníku.