Máte své osvědčené recepty na vánoční cukroví a neradi zkoušíte něco nového? Nebo naopak rádi objevujete nové dobroty a každý rok některou vyzkoušíte? Jestli patříte do druhé skupiny, máme pro vás dnes tip na mandlové rohlíčky.
V mnoha domácnostech se připravují klasické vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, zatímco jinde nemůžou být vanilkové rohlíčky jinak než mandlové. Vedle vanilkových rohlíčků ale můžete vyzkoušet mandlové s kakaovou polevou nebo plněné máslovým krémem. Oba recepty vám dnes přinášíme.
Polévané mandlové rohlíčky
Na těsto budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých neloupaných mandlí
- 2 žloutky
- 200 g másla
Poleva:
- 100 g Hery
- 1 lžíce Solamylu
- 1 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 – 2 lžíce cukru
Z mouky, změklého másla, cukru, mletých neloupaných mandlí a žloutku zpracujte na vále těsto. Dejte ho na chvíli vychladit do ledničky, aby se s ním lépe pracovalo, potom z těsta vytvarujte rohlíčky. Pečte na pečícím papíru asi 8 – 10 minut při teplotě 170° C, samozřejmě s ohledem na to, jak peče vaše trouba.
Než se rohlíčky upečou, připravte si polevu tak, že všechny ingredience smícháte dohladka ve vodní lázni. Upečené rohlíčky potom polijte polevou a nechte zatuhnout. Díky polevě změknou, proto s nimi manipulujte opatrně. Jejich chuť je ovšem nepřekonatelná.
Mandlové rohlíčky s máslovým krémem
Na tyto kořeněné rohlíčky budete potřebovat:
- 360 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 120 g neloupaných mletých mandlí
- 250 g másla
- kůra z ½ citronu
- 1 vanilkový cukr
- troška mleté skořice
Ze všech surovin si zpracujte těsto, nechte ho v ledničce odpočinout a potom ho vytlačujte do formiček na rohlíčky. Upečte je do růžova a vychladlé slepte máslovým krémem podle chuti. Konce rohlíčků můžete namočit v čokoládě.
Pokud nemáte žádný oblíbený krém, zkuste jednoduchý krém vyšlehaný z 1 kostky másla a 1 plechovky Salka. Krém je vynikající a a opravdu hodně rychle hotový.