Jak, proč a čím nahradit cukr při pečení

Bílý řepný cukr se dostal na seznam nevhodných potravin, protože jeho velká spotřeba našemu zdraví opravdu neprospívá. Vzhledem k tomu, že představuje hodně energie s nulovou výživovou hodnotou, je pro náš organizmus zbytečný.

Při přípravě různých pokrmů a nápojů ho můžeme naghradit různými jinými sladidly, ať už přírodními, které jsou samozřejmě zdravější, tak i různé průmyslově vyráběné sladící prostředky, z nichž nejznámější byl asi svého času sacharin. Čím můžeme cukr nahradit, když se pustíme do pečení?

Čím se dá cukr nahradit

Ve většině receptů na moučníky je cukru zbytečně mnoho, jsou potom příliš sladké. Většina hospodyněk už si dávno upravila recepty tak, že množství cukru snížila až o polovinu. Když ho chcete nahradit úplně, můžete použít jiný cukr (třtinový, kokosový), med nebo sirup z javoru či agáve. Moučníky i drobné cukrovinky osladí výborně i sušené ovoce, rozinky či datle. Stačí je nechat zvláčnět ve vodě, semlít a hned máte úžasné a navíc velmi zdravé sladidlo. Ingredience jako sušené ovoce či ořechy a mandle se k přislazování hodí hlavně do různých sušenek a vánočního cukroví.

Zvláštní pozornost si zaslouží stévie, lidově nazývaná sladká tráva, která má při 0 kaloriích mnohem vyšší sladivost než řepný cukr. Do moučníků ji můžete přidávat v prášku, tekutou i přímo usušené a rozemnuté lístky rostliny.

Jak nahradit množství v receptu

Jestliže připravujete lité těsto, stačí současně s odstraněním cukru snížit množství tekutiny, či odebrat jedno vejce. Náhradní sladidla totiž představují mnohem menší množství, těsto by bylo příliš řídké. I u šlehaných piškotů není problém nahradit cukr menším množstvím sladivé přísady, jen je nutné opravdu dobře vyšlehat bílky.U třených těst je to komplikovanější, pomůže ale přidat do žloutků trochu mletých ořechů nebo je utřít s tvarohem. Takto nastavené třené těsto je pak ještě o něco zdravější.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *