V České republice zažívá cheesecake docela velký boom a dopřát si ho můžete téměř v každé kavárně či restauraci. Jde o velmi oblíbený, vláčný a vynikající zákusek, který se rozplývá na jazyku jako ten nejnadýchanější obláček. K výrobě pravého cheesecake je zapotřebí smetanového sýru, ale mnoho lidí jej nahrazuje tvarohem. Pokud to někomu nevadí a chutná mu cheesecake i z tvarohu, proč ne? Vyzkoušet můžete obě varianty a dejte nám vědět, který vás více oslovil.
Konzistence i struktura smetanových sýrů, jako je například Philadelphie, to je úplně jiné kafe. Rovněž se připravte na to, že tato famózní laskomina je doslova kalorická bomba a navíc není ani levná. Ovšem pokud jej neděláme každý víkend, proč si nedopřát čas od času něco honosnějšího. Koneckonců ani bublanina k nedělní kávě není k zahození. Proč si tedy moučníky různě nestřídat dle chuti a možností. Nebudeme vás dlouze napínat a jdeme na tvarohový cheesecake.
Potřebné suroviny
- BeBe sušenky – 250g
- Máslo – 125g
- Tvaroh – 600g nebo krémový sýr (lučina, žervé, ricotta, mascarpone, pomazánkové máslo či jejich kombinace)
- Moučkový cukr – 250g
- Pytlíček vanilkového cukru
- Lžíce citronové šťávy
- Zakysaná smetana – 500g (250g odložíme stranou)
- Vejce 3ks
Postup přípravy
- Sušenky si rozdrtíme (buď tyčovým mixérem nebo tlučkem na maso), přidáme měkké máslo a připravíme hmotu. Tu následně srovnáme a zatlačíme na dno kulaté rozevírací dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Formu však nejdříve pečlivě vytřete máslem. Dáme do ledničky a zatím si rozehřejeme troubu na 200°C a připravíme si krém. (Vyzkoušet můžete také krém na dort, který se hodí také na cheesecake.)
- Dohladka ušleháme tvaroh (ředíme jemně mlékem) nebo smetanový sýr a přidáme cukr, který opatrně zapracujeme a přidáváme i další ingredience: zakysanou smetanu, šťávu z citronu, žloutky a bílky vmícháme jedno po druhém. Takto připravený krém nalijeme na sušenkový podklad a necháme stát při pokojové teplotě asi 10 minut.
- Mezi tím se nám krásně nahřeje trouba – vložíme do ní formu a po cca 5 minutách snížíme její teplotu na polovinu a dopečeme dalších 15-20 minut. Troubu během pečení neotvírat! Po vypnutí trouby pootevřeme mírně dvířka a necháme ještě dort dojít. Vytáhneme jej za 2 hodiny, až bude studený.
- Přikryjeme jej alobalem a uložíme na chladné místo – lednice či špižírna a tam si poleží do druhého dne. Těsně před podáváním zamícháme do zbytku zakysané smetany citronovou šťávu a cukr a potřeme tím dezert.
Přejeme gurmánský zážitek a dobrou chuť!